Ajankohtaista

Suunnitelmat kevät- ja kesäkaudelle 2026!

Pienempiä hankkeitahan saadaan toteutettua suhteellisen lyhyelläkin aikavälillä. Niitä siis ehtii hyvin vielä tämänkin vuoden aikana suunnittelemaan, kilpailuttamaan ja toteuttamaan.

Isommissa hankkeissa on parempi olla liikkeellä vähän aiemmin kuin vähän myöhässä. Kun esimerkiksi taloyhtiöön kaavaillaan suurehkoa investointia vaativia hankkeita, on suunnittelu hyvä käynnistää ajoissa. Seuraavan kevään ja kesän hankkeet edellisenä syksynä, tai jopa vielä aiemmin.

Tällöin on aikaa pohtia vaihtoehtoja, tehdä tarvittavat suunnitelmat ja kilpailuttaa hankkeet niin, että urakoitsijoilla on vielä kalentereissa tilaa. Kun hankkeita kilpailutetaan ajoissa, saadaan yleensä enemmän tarjouksia, jolloin vertailupohjaa ja valinnan varaa on enemmän.

Jos kuluvan kesäkauden aikana toteutettavaksi ajateltua laajamittaista korjaushanketta kilpailutetaan samana keväänä, voi olla, että tarjouksia saadaan hyvin rajoitetusti, koska kauden urakoinnit on jo sovittu aiemmin.

Toki hankkeen sisällöllä on suuri merkitys siihen, milloin ne voidaan tai on järkevää toteuttaa. Esimerkiksi laajamittainen vesikaton saneeraus voi olla kustannuksiltaan hyvinkin erilainen riippuen toteutusajankohdasta. Mikäli toteutus osuu aikaan, jolloin sääolosuhteet ovat todennäköisimmin epävakaat, pitää olosuhteiden vuoksi varautua rakennuksen sääsuojaamiseen huputtamalla, jolloin kustannus nousee helposti usealla kymmenellä tuhannella. Tähän toki vaikuttaa rakennuksen ala ja korkeus sekä aika, jolloin huputusta tarvitaan. Jos taas hanketta päästään toteuttamaan pääsääntöisesti hyvien olosuhteiden vallitessa keväällä ja kesällä, voi suojaaminen olla huomattavasti edullisempaa.

Myös suunnittelevan tahon etu on, että hankkeen suunnitteluun on riittävästi aikaa. Tällöin voidaan varmimmin hoitaa asiat ajallaan valmiiksi, vaikka hankkeen osalta tulisi muutoksia tai muita viivytyksiä esimerkiksi viranomaistahon puolelta.

Nyt meiltä myös kiinteistöjen kuntoarviot!

Teemme rakenteita rikkomattomia kiinteistöjen kuntoarvioita/-tarkastuksia. Tarkastus perustuu kiinteistön omistajan antamiin taustatietoihin ja havainnointiin paikan päällä. Kysy lisää! (29.11.2024)

Muutoksen tuulia ilmassa!

Tällä hetkellä rakentamista säätelevä ja voimassa oleva maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL 5.2.1999/132) uudistuu 1.1.2025, jolloin voimaan astuu uusi Rakentamislaki (751/2023).

Uudessa laissa pienet rakennukset ja rakennelmat on vapautettu luvanvaraisuudesta tietyin ehdoin.  Vastuu asianmukaisesta tiedottamisesta, rakentamisesta sekä määräysten täyttymisestä jää kiinteistön omistajalle. Rakentaminen sinänsä ei siis vapaudu, vaan joiltain osin vain vastuu siirtyy viranomaiselta yksityiselle taholle. Määräysten noudattamatta jättäminen voi pahimmillaan aiheuttaa suuria vahinkoja, joita vakuutusyhtiökään ei korvaa. Tästä esimerkkinä asianmukaiset palo-osastoinnit ja suojaetäisyydet.

Tämän onkin tärkeää tietää mitä, miten ja minne voi ilman viranomaislupaa rakentaa, jotta ongelmilta vältytään. Näihin asioihin saat meiltä neuvontaa ja opastusta.

Tätä toimintaa varten suosittelemme sopimaan palaveriajan toimistollemme, jolloin asioiden läpi käyminen on helpompaa ja pystymme varmasti keskittymään juuri sinun hankkeeseesi. Neuvonnasta veloitamme kevyemmin kuin varsinaisesta suunnittelusta. Palvelun voi maksaa joko käteisellä suoraa toimistolle tai vaihtoehtoisesti lähetämme sinulle laskun. 

Other Plan Oy